WAT IS EEN JJ CATHETER

Inleiding


Bij u is een steen of vernauwing in de urineleider vastgesteld. Hierdoor stroomt de urine niet goed van de nieren naar de blaas. Om deze klachten te verhelpen zal de arts een dubbel-J katheter inbrengen. Dit is een dun slangetje dat door de urineleider loopt en in een krul in de nier en in de blaas uitmondt. De katheter zorgt voor een goede doorstroming van de urine.


Voorbereiding


In overleg met de uroloog stopt u zeven dagen voor de operatie met het gebruik van bloedverdunnende medicijnen. De kans op bloedingen tijdens en na de ingreep wordt hierdoor verkleind. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. U hoeft voor deze ingreep niet nuchter te zijn.


De ingreep


Op de dag van de ingreep meldt u zich op de poli urologie. Als u aan de beurt bent neemt een verpleegkundige u mee naar de behandelkamer. U kleedt zich uit in de kleedruimte en neemt daarna plaats op de behandeltafel. U ligt op uw rug, met uw benen in beensteunen. De uroloog brengt een dun instrument (scoop) via de plasbuis in uw blaas. Op de scoop wordt glijmiddel gebracht dat het slijmvlies in de plasbuis verdooft. Via de kijker kan de uroloog in de blaas kijken en de katheter in de urineleider plaatsen. De krullen aan beide uiteinden van de katheter zorgen ervoor dat deze op zijn plaats wordt gehouden. Ook wordt tijdens de ingreep water in uw blaas gespoten. Tijdens het inbrengen van de katheter controleert de arts door röntgenstralen of de katheter op de juiste plaats terecht komt.


Na de ingreep


Na een behandeling onder plaatselijke verdoving kunt u vrijwel direct naar huis. Kort na de behandeling kunt u een paar dagen ongewild urine verliezen. Deze klacht verdwijnt vanzelf. Er kan de eerste twee weken bloed bij uw urine zitten. Dit neemt geleidelijk af. We raden u aan dagelijks voldoende te drinken (minimaal 1½ a 2 liter) U spoelt hiermee uw nieren en blaas op een natuurlijke manier. Krijgt u thuis koorts (hoger dan 38ºC), neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de polikliniek Urologie in Enschede, telefoon (053) 4 87 22 60. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met het centrale nummer van ons ziekenhuis